Delphine Lecompte

Wonden en brutaliteit – 14 gedichten van Delphine Lecompte getoonzet door Tom America. 

De cd Wonden en brutaliteit is via deze link te bestellen.

Mijn nieuwste project, de cd Wonden en Brutaliteit, komt 20 januari 2020 uit op het Brokken Records label van Corrie van Binsbergen. Voor deze cd heb ik veertien gedichten van de Vlaamse dichter  Delphine Lecompte op muziek gezet. Ik ben daarbij steeds uitgegaan van de stem en voordracht van deze dichter zelf. Terugkijkend kan ik zeggen dat het werkelijk een waar monnikenwerk betreft waar ik meer dan zes jaar intensief aan gewerkt heb. Gitarist/labeleigenaar Corrie van Binsbergen en ik doen weliswaar andere dingen met muziek en tekst, maar er zijn toch veel overlappingen in onze aanpak en  we delen zonder meer de liefde voor bepaalde schrijvers en dichters. Vandaar dat deze productionele samenwerking eigenlijk best voor de hand ligt.

Dichter Delphine Lecompte kwam op mijn pad in juni 2013 tijdens een SCHUIMT avond in de Tilburgse jazz-club Paradox. Zodra ik haar hoorde wist ik: dit is heel erg mijn soort poëzie. Haar niet extatische, parlando stijl gepaard aan een enorme vaart herkende ik meteen. Ze heeft een John Lennon-achtig scherpe ritmiek waardoor haar werk in de grond heel muzikaal is. Ze werkt ook altijd naar een sterke eindzin toe. Dat geeft een voorwaartse energie. Haar gedichten zijn kleine filmscenario’s boordevol gebeurtenissen. En haar stem, die is perfect, makkelijk te verstaan met een aangenaam geluid,  kloppende variaties. Het wat ze zelf noemt “serene” in haar voordracht werkt weer goed in contrast       met de vaak heftige inhoud. De melodie van haar spraak is heel bruikbaar voor mij als componist.          Zo heb ik alle harmonieën gebaseerd op de toonhoogte van haar voordracht. En veel melodieën heb ik weer ontleend aan de spraakmelodie.

In het cd-boekje van Wonden en brutaliteit is een interessant en diepgravend interview opgenomen dat Frénk van der Linden met mij had. Het artwork is verzorgd door beeldend kunstenaar Paul Bogaers.

Henny Vrienten schreef de liner notes op het album:

In 1974 zag ik in een studentenclub in Tilburg een rommelig bandje optreden. De zanger speelde linkshandig op een rechtshandige gitaar, gewoon op zijn kop met zelfbedachte akkoorden. Maar de  liedjes waren geweldig.Tom America had mijn volledige attentie. Nu, 45 jaar en vele bandjes en projecten later, blijft hij mij verbijsteren. Zijn muziek bij de eigenzinnige en meeslepend voorgelezen poëzie van Delphine Lecompte is volgens mij de meest boeiende, originele en slimme muziek die op dit moment       in de lage landen gemaakt wordt.”

HET PAROOL  25 januari 2020 

HOORT – Brechtje Roos blog

ARGUS 18 februari 2020

DE STANDAARD 19 februari 2020 

BRABANTS DAGBLAD 20 februari 2020

BRABANT CULTUREEL

SOUNDZ nr. 1 maart 2020

DE LIMBURGER 27 februari 2020

Een week nadat Delphine bovenstaande reactie gaf in De Limburger, was haar antwoord aan NRC journalist Arjen Ribbens ietwat anders van toon.

MOORS MAGAZINE  –  BLOG