Klaske Oenema & Tom America

Terug naar
Homepage

In de slipstream van het heruitbrengen van de tjielp tjielp cd werd ik in 2009 benaderd door Literair Productiehuis De Wintertuin om eens na te denken over een nieuw project.  Het zou een samenwerking moeten worden met een Nederlands kunstenaar/schrijver/dichter/artiest naar mijn keuze. Die keuze was dus snel gemaakt. Al twee keer had ik een live optreden van Klaske Oenema uit Groningen bijgewoond. Haar uitvinding om beelden via een overhead projector te maken terwijl ze live aan het zingen was, haar stem, de kwaliteit van haar liedjes, maar ook het gegeven dat zij durfde op te treden met al opgenomen muziek (afgespeeld vanaf een cd), ik was door dat alles erg aangeraakt.
Juli  2009 zijn we voor het eerst na gaan denken over het hoe van zo’n samenwerking. De parameters zouden zijn: internationaliteit tegenover geworteldheid,eenvoud, kleinheid; door mij opgenomen stemmen van jonge studenten (enkel vrouwen) die hier in Tilburg studeren in combinatie met de zang van Klaske (Engelstalig). Maar er kwam ook Fries bij doordat Klaske de stem opnam van haar oma met wie ze een zeer goed contact heeft. Zo kwamen bij elkaar de stemmen van Elodie (Frankrijk), Iris (Duitsland), Deirdre en haar vriendin Lucia (Ierland), Theresa (Portugal), Klaske en haar beppe (oma) die ook Klaske heet. Monique Warnier en Frank Tazelaar van De Wintertuin waren onze sparring partners.
Er ontstond een voorstelling met liedjes (gesproken en gezongen) over Europa, over de meisjes zelf, over dat wat we aan het doen waren (It folds into…), over het reizen terug naar de plek waar je vandaan komt, over de eerste ‘date’ van haar oma, zelfs een lied waarin Deirdre smakelijk een Ierse mop verteld en zo meer. Klaske maakte bij dit alles een hele serie nieuwe beelden voor de overheadprojector.
De première was 17 en 18 juli 2010 tijdens het Habana Festival te Nijmegen; twee keer mochten we toen de voorstelling spelen in een bomvolle festivaltent. De reacties na afloop waren hartverwarmend.

Voor meer info klik hier.

 


Beeld: Klaske Oenema uit de voorstelling It Folds Into...